Pàgines

diumenge, 16 de juny del 2013

El Quebec s'inspira en l'ANC

L'independentisme veu la necessitat de dotar-se d'un organisme no governamental que aplegui la societat civil i que, des de baix, empenyi els partits cap a un tercer referèndum.

 

 El Quebec, tradicionalment, ha estat un dels principals miralls del catalanisme, que observava amb enveja els referèndums d'autodeterminació que organitzava amb plena autorització del Canadà. Però, després dels fracassos del 1980 i del 1995 i la posterior deriva sense rumb de l'independentisme quebequès, les tornes han canviat. Ara, els sobiranistes francòfons giren la mirada cap a Catalunya per inspirar-se en l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i intentar articular un moviment civil que empenyi els partits a possibilitar un tercer referèndum.
Fins ara, l'independentisme quebequès era eminentment liderat pels partits polítics, sobretot el Partit Quebequès (PQ) i el Bloc Quebequès (BQ). Però, analitzant el cas català, des de la setmana passada les bases han decidit que calia fer un pas més enllà i dotar-se d'una organització no governamental a imatge i semblança de l'ANC que "eviti ser víctima del cinisme de la població envers els polítics".

Coincidint amb el referèndum del 1995, es va posar en marxa el Conseil de la Souveraineté du Québec , controlat pel PQ i el BQ. Des del cap de setmana passat, aquest mateix organisme ha decidit reinventar-se i "esdevenir més representatiu de les forces vives de la nació, per ampliar el cercle i les accions a favor de la independència del Quebec", segons que ha explicat el propi president de l'ens, Gilbert Paquette.

Quan es faci efectiva la reconversió, el 2014, els quatre partits sobiranistes del país -el PQ, el BQ, Quebec Solidari i Opció Nacional - deixaran de tenir vot en aquest organisme, que passarà a ser controlat exclusivament per la societat civil. Podran assistir a les reunions, però només com a espectadors.

"Serà una veritable unió per la base de militants, alguns de partits polítics i d'altres que no, però de militants que s'uniran per treballar per fer avançar la sobirania entre la població parlant de ciutadà a ciutadà. Per tant, ens trobem davant la transformació del Conseil de la Souveraineté en una organització ciutadana", segons Paquette.

De moment, el nou Conseil de la Souveraineté du Québec ja compta amb el suport del secretari general del sindicat FTQ, Daniel Boyer, de representants dels moviments ecologista i feminista, de cantants i artistes, i de la històrica associació independentista Société Saint-Jean-Baptiste, fundada el 1843.

 

Font   Nació Digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada